Hvorfor vokter hunder maten?

Hvorfor vokter hunder maten?

Sist oppdatert 22. april 2022 av valpelekkasjer 7 kommentarer

x

Blir hjørnetannen din defensiv når du metoderer maten hans? Stiver han opp, knurrer, eller muligens til og med knipser på deg? Denne oppførselen kalles ressursvakt, og når den angår hundens mat er den vanligste utløseren.

Det er et problem som mange hundeeiere står overfor – selv inkludert. Dette er grunnen til at hunder vokter maten, og noen ressurser for å hjelpe deg med å håndtere oppførselen.

Hvorfor vokter hunder maten?

Å beskytte mat er en bekymringsbasert oppførsel som noen hunder viser. Selv om det ikke er en oppførsel som er ønskelig i hjemmet, er det viktig å huske at det er en normal, instinktuell oppførsel for hunder. Ressursvakt er en oppførsel som hjelper dyr ute i naturen – de som lykkes med å beskytte maten, er de som er mye mer sannsynlig å overleve.

Å beskytte mat og svært etterspurte gjenstander er noe hunder har gjort i evigheter. Ulver ville ikke være så vellykket hvis de ikke hadde muligheten til å forsvare ressursene sine. I et naturlig miljø gir disse adaptive trekkene hunder en fordel. – 5 myter om ressursvakt

Ressursvakt i hunder spenner fra mild til alvorlig. I milde tilfeller kan en hjørnetann bli litt stiv når du metoderer matskålen hans, og i mye mer alvorlige tilfeller kan de knurre og/eller bite når de blir nærmer seg. Hvis hjørnetannen din vokter maten, er det viktig å huske at den ikke innebærer at hjørnetannen din er altfor aggressiv, og det gjør heller ikke at hunden din prøver å være mye mer dominerende enn deg. Det er en bekymringsbasert oppførsel som hunder bruker for å forhindre at andre tar bort maten eller eiendelene.

Den gode nyheten er at ressursvakt kan styres, men den dårlige nyheten er at ingen vet nøyaktig hvorfor noen hunder vokter maten og andre ikke.

Det vi vet er at hunder som vokter maten deres føler seg usikre, og de vokter den for å forhindre at andre tar den bort. Innebærer det at du på en eller annen måte lærte hjørnetannen din å være nervøs rundt mat? Ikke nødvendigvis. Matvakt (også kalt ressursvakt) antas å være forårsaket av både genetikk og miljø, det vi omtaler som Nature & Nurture.

Her er en titt på noen av de vanlige teoriene om hvorfor hunder vokter maten, og noen forslag du kan ta for å håndtere oppførselen.

Valper kan lære å beskytte ved å konkurrere med søppelkamerater

Noen eksperter mener at matvakt begynner veldig unge, når valper må konkurrere om begrenset forsyning av mat som deres mødre melk eller mat fra en skål. Valpene som spiser mest vokser raskest, og teorien er at disse valpene blir belønnet for å spise så mye mat som de av den grunn kan etablere en historie med å bli belønnet for å monopolisere maten for seg selv.

Ressursvakt kan oppstå som et resultat av utrygghet fra å konkurrere om mat eller bli fratatt ressurser, men det er viktig å merke seg at noen hunder som viser vakthavende ikke har noen historie med omsorgssvikt, overgrep eller berøvelse.

En hjørnetann kan være genetisk tilbøyelig til å beskytte, men avhengig av hvor mye han har lov til å utøve atferden gjennom hele livet, bidrar også til alvorlighetsgraden av problemet. – Ressursvakt, hele Canine Journal

Når du håndterer en hjørnetann som skaffer maten, husk at hjørnetannen din ikke prøver å være altfor aggressiv eller dominere deg. Vakting er en bekymringsbasert oppførsel som hunder bruker for å unngå at noe viktig blir tatt bort. For mye mer informasjon om hvordan du kan hjelpe deg med å administrere hundene dine som vokter, sjekk ut 5 måter du kan redusere ressursvakten.

Miljøet kan forårsake matvare

Hunder i tilfluktsrom viser en høyere enn typisk frekvens av matvakt (så mye som 25%). Men husk at lysmiljøet er utrolig stressende, og vurderingen av at hunder får rangere aggresjonen deres med mat (å stikke en gummihånd i matskålen) kanskje ikke korrelerer med hvordan en hjørnetann ville reagere i et normalt miljø. Hunder i krisesentre vet kanskje ikke når og om deres neste måltid kommer, så angsten deres for det øker.

Frykt er den underliggende årsaken til mange former for hjørnetann aggresjon. Det utløses av en stimulans som truer for hunden. Når aggresjonen er en direkte reaksjon på en utfordring eller konfrontasjon, kan den bli referert til som defensiv aggresjon. – Merck Veterinærhåndbok

Mange tilfluktsrom har utviklet fôringsprogrammer som bidrar til å redusere mengden matvare som er sett i ly ved å fritt fôring av hundene sine, og gir dem tilgang til en full matskål i tider og/eller sørge for at de har tilgang til mat på en jevn basis.

Så selv om det er sant at mange hunder vokter maten mens de bor i et lysmiljø, har studier vist at atferden ikke lenger blir observert etter at hunder er plassert i hjem. I mange tilfeller viser hunder som er plassert i hjem ikke lenger matvakt etter så lite som 3 uker, og mange tilfluktsrom rapporterer suksessrater på over 90%.

Fordi det er mnull